Else Alfelt 

Permanent repræsenteret hos Heede & Moestrup / Always represented at Gallery Heede & Moestrup - www.HeedeMoestrup.dk

Kort biografi

Else Alfelt blev født i 1910 i København.
Hun begyndte at male som ganske ung, men fik aldrig nogen formel kunstuddannelse. Fra 1929 sendte hun værker ind til Kunstnernes Efterårsudstilling, men hun blev først antaget i 1936 med to naturalistiske portrætbilleder.
Hendes malestil udviklede sig imidlertid hurtigt i retning af det abstrakte og hun deltog aktivt i de udstillinger og kunstnergrupper, der såvel nationalt som internationalt opstod omkring den abstrakte kunst.
Hun var således medlem af Høstudstillingerne fra 1942 og tilsluttede sig i slutningen af 1940'erne COBRA-bevægelsen.
Else Alfelt modtog Romerstipendiet i 1950, Tagea Brandts Rejselegat i 1961 og Thorvaldsen-Medaljen i 1973, og hun er repræsenteret på de fleste danske kunstmuseer.

Motiver

Udstillingstitler som Bjergenes skønhed, Drømmen og bjergerne, Land af evighed, Et digt om fuldmånen, Universets Blomst og Farvernes univers sammenfatter Else Alfelts fascination af naturen og universets forunderlige fænomener: Jorden, vandet, bjergene, månen.
I sin utrættelige jagt på storslåede naturoplevelser rejste Else Alfelt over en stor del af kloden, fra Grækenland i syd til Lapland i nord, og fra USA i vest til Japan i øst. Men uanset hvor hun befandt sig, interesserede hun sig ikke for motivet i sig selv, men for det, der ligger bag den umiddelbare overflade.

Udstillingsopgaver

Else Alfelts navn bliver ofte associeret med akvareller og det lette og følsomme udtryk, men hun håndterede også de store formater og monumentale opgaver, hvilket kan ses i de omfattende mosaikudsmykningsopgaver hun påtog sig i 50'erne og 60'erne: Mosaikudsmykning på Rungsted Kommuneskole (1953-57), Mosaikker til Langeliniepavillonen (1957-60), Mosaikvæg på Th. Langs Seminarium i Silkeborg (1960-65).

Malestil

Else Alfelt kategoriseres som regel som en spontan-abstrakt maler, men den betegnelse yder ikke hendes strukturerede og velovervejede arbejdsmetode fuld retfærdighed. Kompositionens grundlinjer skitseres med blyant på billedfladen, hvorefter nøje afstemte farvenuancer males op i de felter, der opstår mellem linjerne. Et spindelvævstyndt linjeforløb fremkommer, der hvor baggrundens hvide farve står fri. Arbejder Else Alfelt mere frit, males motivet op med adskilte farvestrøg, hvor farvenuancerne sættes op ved siden af hinanden i et rytmisk forløb.

Såvel personligt som kunstnerisk knyttedes Else Alfelts liv tidligt sammen med Carl-Henning Pedersens. De traf hinanden på den Internationale Højskole i 1933, og det var bogstavelig talt kunsten, der bragte dem sammen. Else Alfelt malede allerede på det tidspunkt og hun fik den unge Carl-Henning Pedersen til at sidde model for sig. Han fattede hurtigt interesse for både maleriet - og malerinden. I 1934 blev Else Alfelt og Carl-Henning Pedersen gift og samme år fik de datteren Vibeke Alfelt (19341999), der også var en anerkendt maler og grafiker. Parret fik endnu en datter, Kari-Nina, i 1940. I lange perioder boede familien yderst spartansk i København eller opholdt sig ved Vesterhavet, hvor Carl-Henning Pedersen og Else Alfelt havde atelier i Bovbjerg.
Else Alfelt døde i 1974, på et tidspunkt hvor planerne om at bygge et museum for Carl-Henning Pedersen i Herning allerede var langt fremme. En større samling af Else Alfelts værker doneredes til museet, der samtidig kom til at bære begge kunstneres navne.

www.HeedeMoestrup.dk

 

 

Luk vindue/Close window